De Hobbykweker
Steven Raes
Witvleugelparkiet
Latijnse benaming: Brotogeris Versicolorus

1. Beschrijving:

Deze soort komt voor van zuidoostelijk Colombia tot oostelijk Peru en Amazonisch Brazilië


Brotogeris versicolorus -  www.hobbykweker.be


Vogels zijn iets donkerder groen dan de kanarievleugelparkieten en de vleugelbanden zijn grotendeels wit met enkele geelachtige vleugelpennen. 
De geslachten zijn niet van elkaar te onderscheiden, dus DNA of endoscopisch sexen is een vereiste.


2. Huisvesting:

Ik voorzie hetzelfde als voor de brotogoris cyanoptera. Een kooi van 125 x 50 cm, met een schuinaflopend blok met een nestkamer van 20 x 20 cm. 
 

3. Voeding: 

Mijn vogels krijgen dagelijks een goede zaadmengeling, liefst zo gevarieerd mogelijk. Alhoewel ze hier zeer weinig van eten als ze voldoende fruit ed krijgen.
 
Daarnaast krijgen ze dagelijks een mengeling van eivoer, geweekte cous-cous en fruit/groenten (appel, vijg, peer, wortel, andijvie,paprika,  witloof, mandarijn,... alles wat ze maar willen eten). Ook geef ik regelmatig gedroogd fruit zoals rozijnen en perzik.
Hou er wel rekening mee dat de ontlasting vrij vloeibaar wordt als ze vooral fruit eten (een beetje zoals bij de lori's, maar niet zo extreem).
 
En natuurlijk vers water en mineraalsteen.
 
Tijdens het kweken dien je natuurlijk de voeding gevoelig op te drijven..., zeker de zaadmengeling wordt op dat moment verdubbeld.
 
Daarnaast geef ik zeer regelmatig wilgetakken of fruittakken om de vogels hun knaaglust te laten afreageren, alhoewel het geen echte knagers zijn.
 
4. Kweken

Vermoedelijk hetzelfde als de kanarievleugelparkieten, maar nog geen persoonlijke ervaring.
Ringen: maat 5.5 mm, na een 3-tal weken dagen.
 


Home
Agaporniden/Lovebirds
Parakeets/Parrots/Forpus
Siereenden/Ducks
Landschildpadden/Tortoises
TT - Exhibtion
Te koop/for sale