Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Witvleugelparkiet
Aymara parkiet
Latijnse benaming : psilopsiogron aymara


1. Beschrijving: 

De aymara parkieten leven net zoals de citroenparkieten in Zuid-Amerika (Andes gebergte), en dit in het gebied waar de Aymara indianen leven waar ze nun naam aan te danken hebben. 

Man en pop: het voorhoofd, de schedel, de teugel alsmede de omgeving rond de ogen en het bovenste gedeelte van de oren zijn donkergrijs. Kin, hals, wangen en borst zijn bleekgrijs, overgaand op de buik naar lichtgrijs met een lichtblauwe tot lichtviolette aanslag. De flanken en dijen zijn licht gelig groen. De bevedering van nek, rug en vleugels is groen. De bovenzijde van de staart is donkergroen, de onderzijde lichtgroen. De naakte washuid is vleeskleurig tot grauw.
De snavel is hoornkleurig. De oogring is grijs en de iris bruin. De poten zijn overwegend vleeskleurig.

Ze zijn ongeveer 20 cm groot (iets forser dan een citroenparkiet), maar ook hier bestaat de helft van de lengte uit staart. 

Er is zo goed als geen verschil tussen man en pop, alhoewel de mannen iets forser en soms iets donkerder zijn dan de poppen. Om zeker te zijn laat je je jongen best DNA seksen, tegenwoordig kan dit al tegen een lage prijs en dan ben je zeker. 2. Verzorging:

Een goede parkietenmengsel (ik maak deze zelf, met een mix van agaporniden, wildzaad, grasparkiet en volière-mengeling). Dagelijks geef ik ook eivoer (Orlux) en een beetje fruit of groenten, afhankelijk van wat beschikbaar is en wat ze willen eten bvb. witlof, appel, peer,....

Steeds ook sepia en vogelgrit ter beschikking stellen. 

Hier gekweekte vogels zijn al vrij sterk, maar ik hou ze in de winter toch steeds binnen bij een temperatuur van ongeveer 10 graden. 

3. Kweken:
 
Is op zich niet echt moeilijk, eenmaak je een koppel hebt kunnen samenstellen. Pop legt tot  vier tot acht eieren die na ongeveer 28  dagen uitkomen. 
Ik gebruik de standaard agapornidenkooien van 80 x 40 cm met een uitschuifbaar blok dat in twee gedeeld wordt. Zorg net zoals bij citroenparkieten voor een goede absorptielaag (ik gebruik altijd hennepvezels) die je af en toe ververst. Aymara's ontlasten zich in de nestbak en anders gaat deze te veel stinken op termijn...Ringen met een 4 mm ring.Op een leeftijd van ongeveer 10 dagen als de eerste stoppels verschijnen.

HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.