Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Tovi Parkiet
Witvleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet

Latijnse naam : Brotogeris cyanoptera

1. Beschrijving :

De kobaltlvleugelparkiet is een overwegend groene vogel met geelachtig voorhoofd en blauwe band in de vleugels. Hij is ongeveer 18 cm groot en
afkomstig van Zuid-Amerika (Venezuela, Colombia, Peru, Ecuador,...)

Geslachten zijn uiterlijk niet van elkaar te scheiden. Geslachtsbepaling dient dan ook via DNA of endoscopisch bepaald.

Is niet zo luidruchtig als bvb. de Brotogeris tirica, maar kan toch behoorlijk roepen. Eenmaal ze zich goed thuis voelen vermindert het geluid, maar als ze met jongen liggen treden ze heel beschermend op maken weer wat meer lawaai.


Kobaltvleugel - www.hobbykweker.be Eigen vogels van 20122. Huisvesting :

Ik houd mijn kobaltvleugels in een kweekkooi van 125 cm x 50 cm. Aangezien het enorme fruiteters zijn, voorzie je best een goed absorberende laag in de kooi. Hun ontlasting is immers vrij lopend.

3. Voeding :

Mijn vogels krijgen dagelijks een goede zaadmengeling, liefst zo gevarieerd mogelijk. Alhoewel ze hier zeer weinig van eten als ze voldoende fruit ed krijgen.

Daarnaast krijgen ze dagelijks een mengeling van eivoer, geweekte cous-cous en fruit/groenten (appel, vijg, peer, wortel, andijvie,paprika,  witloof, mandarijn,... alles wat ze maar willen eten). Ook geef ik regelmatig gedroogd fruit zoals rozijnen en perzik.
Hou er wel rekening mee dat de ontlasting vrij vloeibaar wordt als ze vooral fruit eten (een beetje zoals bij de lori's, maar niet zo extreem).

En natuurlijk vers water en mineraalsteen.

Tijdens het kweken dien je natuurlijk de voeding gevoelig op te drijven..., zeker de zaadmengeling wordt op dat moment verdubbeld.

Daarnaast geef ik zeer regelmatig wilgetakken of fruittakken om de vogels hun knaaglust te laten afreageren, alhoewel het geen echte knagers zijn.

4. Kweken :

Kobaltvleugels hebben niet alleen een blok nodig om te kweken, maar ook om te slapen. Ik gebruik een schuinaflopend blok met een aparte broedkamer onderaan.

www.hobbykweker.be - Broedblok brotogeris

De vogels zijn geslachtsrijp op ongeveer 3 jaar. Bij mijn vogels is het makkelijk te zien als ze klaar zijn om te leggen, want op dat moment beginnen ze extreem te knagen aan de sepiaschelp.

Er worden 4 tot 5 eieren gelegd, die ongeveer 25 dagen worden bebroed. Jongen groeien in het begin vrij traag, ze vliegen uit na ongeveer 8 weken en lijken dan al zeer goed op de oudervogels.

Tijdens de kweek ververs ik regelmatig de bodembedekking in het broedblok omdat er anders een  dikke laag uitwerpselen komt in te liggen en de jongen op termijn smerig worden. Brotogeris cyantoptera - www.hobbykweker.be    

One week old

Brotogeris cyanoptera - Kobaltlveugelparkeit - www.hobbykweker.be
 
4 weeks old  Kobaltvleugel - www.hobbykweker.be

    Almost 6 weeks old

Ringmaat : 5.5  mm, ringen na ongeveer 12 dagen.


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.