Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Tovi Parkiet
Witvleugelparkiet
Pruimkopparkiet

Met deze vogels kweek ik momenteel.

De pruimkopparkiet behoort tot de edelparkieten en is afkomstig uit Sri Lanka en Indië.
 

Pruimkopparkiet - koppel www.hobbykweker.bePruimkoppen zijn ongeveer 36 cm groot en man en pop zijn heel makkelijk te onderscheiden (vanaf een leeftijd van ongeveer 2 à 3 jaar
zijn de geslachten te onderscheiden).
De man heeft een paarsroze kopkleur die duidelijk afgelijnd is met een zwarte lijn  en hij heeft ook donkerrode rozetten op de vleugel. De pop haar
kopkleur is meer paarsgrijs, zonder zwarte aflijning maar enkel met een gele band. Ze hebben een zeer lange blauwe staart met gele punten.

Pruimkoppen zijn geen luidruchtige vogels, dus geen problemen met lastige buren.

Huisvesting :

Ik houd mijn pruimkoppen in een grote kistkooi van 125 cm lang en 50 cm breed en hoog. Als nestbak gebruik je best een bak met een bodemoppervlakte tussen de 25 en 30 cm en 40 tot 50 cm hoog. Net als bij veel andere parkieten breng je best een klimwandje of klimtakken aan binnen in de nestbak om te vermijden dat ze zich op de eieren of jongen laten "vallen".

Om vlot te kweken, hou je de pruimkoppen wel beter in een volière of kleine vlucht. Het zijn echt wel zeer goede vliegers en kistkooiten zijn eigenlijk te klein voor deze luchtacrobaten.

Voeding:

Mengeling voor grote parkieten, trosgierst en dagelijks  aangevuld met vers fruit en groenten (appel, witlof, andijvie, peer,....), eivoer op regelmatige basis en altijd  grit en sepia tot hun beschikking.

Kweken :

Vanaf een leeftijd van ongeveer 3 jaar.
Er worden 4 tot 5 eieren gelegd die ongeveer 23 dagen bebroed worden. De jongen worden volledig naakt geboren, dus niet te vroeg op het jaar kweken of in een binnenvolière waar het niet te koud wordt, om te vermijden dat ze zouden onderkoelen.

Ze blijven ongeveer 6 tot 7 weken in het nestblok, waarna ze nadien ook nog twee tot drie weken door de ouders (vooral door de man) verder gevoerd worden.


Ringmaat : 5.5 mmHomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.