Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Anatomie
Huisvesting
Verzorging
Voeding
Kweken
Opkweek jongen
Wetgeving
Griekse Landschildpad
Moorse landschildpad
Gladrandklepschildpad
Carolina doosschildpad
Luipaardschildpad
Sporenschildpad
Gladrandklepschildpad

Latijnse naam : kinixys belliana nogueyi

1. Beschrijving

De gladrandklepschildpad is vrij uniek doordat haar schild een scharnierend gedeelte bevat waardoor ze de achterkant volledig kan dichtklappen.
Ze komen vooral voor in het tropisch gedeelte van West-afrika en verschillen van de andere belliana ondersoort door het feit dat ze slechts 4 tenen hebben vooraan.
Deze schildpadden zijn ook zeer typisch in hun voortbeweging, als  ze lopen lopen ze op "hoge poten" waardoor het lijkt of er een doosje op hoge dunne stokjes staat....

Vrouwtjes zijn iets groter en voller dan mannetjes. Ze zijn qua geslacht heel makkelijk te onderscheiden aan de grote staart bij de mannetjes en het holle buikschild.


Gladrandklepschildpad - www.hobbykweker.be


2. Huisvesting :

Ik hield mijn dieren in een terrium van ongeveer 2 m lang en 1 meter breed en daarin verbleven 2 volwassen mannen en 3 vrouwen.  Ondergrond bestond uit een gedeelte turf gemengd met potgrond en een gedeelte boomschors.
In het midden van het terrium stond  ook een vrij grote waterbak, want deze schildpadden nemen graag een bad en vertoeven zelfs regelmatig een tijdje in het water. Deze gebruiken ze ook zeer vaak als toilet, waardoor hij heel snel vervuild raakt. Zorg er dus zeker voor dat hij makkelijk te reinigen is.

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig met lauw water te sproeien, je zal merken dat als je sproeit ze  op dat moment ook heel actief worden.  

In het terrarium zorg je ook best voor enkele schuilplaatsen, waar ze zich een gedeelte van de dag  zullen ingraven om te slapen.

Temperatuur best rond de 25 graden. Ik gebruikte telkens enkele gloeilampen en keramische warmtestralers.

3. Voeding :

Ze eten bijna alles, zowel fruit, groenten, kattekorrels als levend voer zoals regenwormen. Experimenteren is hier de boodschap. Ik strooide ook regelmatig kalk over het voedsel omdat ik ze weinig of niet aan de sepia zag bijten.


4. Kweken :

Zorg er eerst voor dat je dieren goed in conditie zitten. Kinixys soorten hebben immers heel wat last van wormen , flagelaten en andere parasieten, dus regelmatig ontwormen is de boodschap.

Als ze goed zitten, kan je regelmatig paringen waarnemen en na een tijdje mag je ook eieren verwachten. Deze zijn vrij ovaal, dus niet echt te vergelijken met eieren van bevoordeeld de hermanni of graeca.

Broedtijd is hier wel veel langer dan bij de europese soorten. nl tussen de drie en vier maand. Wees dus niet te snel om eieren weg te doen, ik heb het zelf ooit voorgehad dat ik eieren na 3 maand ging openen om te zien of er nog iets inzat en ik bijna volgroeide jongen aantrof die nog enkele weken moesten verder bebroed worden.                                                                                             Kinixys belliana - www.hobbykweker.be


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.