Steven Raes
HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionFoto's/Pictures
Verzorging
Kweken
Ziektes
Agapornis Canus
Agapornis Fischeri
Agapornis Lilianae
Agapornis Nigrigenis
Agapornis Pullarius
Agapornis Roseicollis
Agapornis Taranta
Tentoonstelling/exhibition
Agapornis Personatus

1. Beschrijving : (deze kweek ik momenteel niet)

De Zwartmaskeragapornis, Agapornis personata, leeft in het noordoosten van Tanzania.Deze dwergpapegaaien leven op grasvlakten waar her en der verspreid acaciabomen staan. Deze populaire agapornidensoort werd in 1887 ontdekt en beschreven. In 1925 werden ze voor het eerst in Europa geïmporteerd. De wilde Zwartmaskeragapornis nestelt in kleine spleten en holten.

Agapornis personatus - www.hobbykweker.be


De personata bestaat ondertussen in heel wat mutaties, zelf kweekte ik enkel met wildkleuren, die ik nog steeds de mooiste vind.

De standaardeisen voor tentoonstellingen vind je hier terug .


2. Voeding

Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit zaden, bessen en vruchten. Als voedsel verstrek ik een basis agaporniden mengeling, aangevuld met trosgierst en dagelijks vers fruit of groenten, vooral appel en wortel behoren tot hun lievelingsvoedsel.


3. Huisvesting

Om praktische reden kweekte is ze vooral in kweekkooien (net zoals de taranta's en cana's) met in de zomer een pauze in de volière. In het verleden heb ik ze ook nog in de volière gekweekt en ook dit ging perfect met een drietal koppels bij elkaar in een volère van 2 m x 1 m.


4. Kweek

Beste zetten we de personata niet je jong in om te kweken, één jaar is toch de minimumleeftijd. Mannetjes mogen zelfs iets ouder zijn.

In gevangenschap zijn ruime nestkasten aan te raden.
Deze agapornidensoort bouwt van schors een komvormig nest. Ze bekleden dat met zachtere materialen zoals veren, gras en twijgjes. Bij voorkeur gebruiken ze wilgentakken. Personata's slepen heel wat materiaal naar hun nestkast net zoals de roseicolli, ik voorzie in het kweekseizoen dus dagelijks verse takken.

De 5 tot 6 eieren , die volledig wit zijn (zoals bij de meeste holenbroeders), worden 23 dagen bebroed. De jongen verlaten het nest na ongeveer 44 dagen.


De jonge vogels dienen op de zevende of achtse dag geringd te worden met 4.5 mm ringen.



 


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionFoto's/Pictures
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.