De Hobbykweker
Steven Raes
Gele fluiteend

Latijnse naam : Dendrocygna bicolor

(Deze behoort momenteel niet tot mijn collectie)

Heeft een vrij groot verspreidingsgebied, nl. Zuid-amerika, Afrika, India. Er is geen verschil tussen man en vrouw.


Gele fluiteend - www.hobbykweker.be


De Gele fluiteend is iets forser en robuuster gebouwd dan de witwang of roodbekfluiteend, voor de rest zijn ze van gedrag vrij gelijkaardig. Ze kunnen normaal zonder problemen in een gemeeenschappelijk perk gehouden worden, maar zijn soms vrij bazig. Zeker in het broedseizoen durven ze wat agressief uit de hoek te komen soms.

Zoals hun naam het zegt, zijn het echt fluiteenden en kunnen ze heel lawaaierig zijn.

Kweken meestal pas op tweejarige leeftijd en ze broeden zowel in broedhuisjes als onder struiken of tussen planten. Ik heb ze al weten kweken in broedhuisjes zoals bij mandarijnden, in holen onder de grond of achter een plank tegen de muur.
Broedtijd is ongeveer 28 dagen, en een nest bestaat meestal uit een tiental eireren. Net zoals bij de andere boomeenden zijn deze ronder dan bij de meeste andere eendesoorten.
Als ze jongen hebben is het aangeraden ze in een beschut perk onder te brengen, want ze zijn nogal koudegevoelig in het begin. De ouders zorgen er echter zeer goed voor, maar bij hevige wind en regen vallen er nogal eens slachtoffers.

Ook de volwassen vogels zijn vrij  koudegevoelig, zeker als er veel sneeuw en ijs blijft liggen : opgepast voor bevroren tenen.


Leewieken : na 1 of 2 dagen
Ringen : na ongeveer 3 weken, met een 12 mm ring.


Home
Agaporniden/Lovebirds
Parakeets/Parrots/Forpus
Siereenden/Ducks
Landschildpadden/Tortoises
TT - Exhibtion
Te koop/for sale