Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Tovi Parkiet
Witvleugelparkiet
Amazona amazonica

Latijnse benaming : amazonica amazonica

1. Beschrijving:

De Venezuela amazone of oranjevleugel amazone is overwegend groen met gele wangen en gele vlekken op de kop. Het voorhoofd en de teugels zijn fel lichtblauw gekleurd.
Deze hoofdtekening verschilt echter enorm van individu tot individu, ik heb vogels gehad met zeer veel geel en ander met heel veel blauw. De staart is lichtgroen met geelachtige uiteidenden en de vleugelspiegel is oranje, vandaar ook de benaming oranjevleugelamazone.

De bek is net zoals bij de timneh hoornachtig bovenaan met een zwart/grijs snaveleinde.

In het wild komen de vogels voor in Venezuela, Trinidad, Brazilië, Suriname en delen van Bolivië en Colombia.

Amazonica amazonica - www.hobbykweker.be Amazone pop


2. Huisvesting :

Mijn amazones hield ik steeds in kleine volières van ongeveer 1.5 m x 1 m breed met een broedblok van 60 cm met  een grondoppervlak van 30 x 30 cm, volledig in hout.
Daarnaast hield ik ook nog een groepje amazones in een volière van ongeveer 2 m x 3 m x 2 m hoog, zonder ooit enig probleem of agressiviteit. In het wild leven ze namelijk ook in groepen.

Amazonica amazonica (venezuela amazone) - www.hobbykweker.be


3. Voeding : 

 Mijn vogels krijgen dagelijks een goede zaadmengeling, liefst zo gevarieerd mogelijk. Af en toe voeg ik er nog extra noten, zoals palmnoten of okkernoten zelf aan toe.
Daarnaast krijgen ze dagelijks een mengeling van eivoer, geweekte cous-cous en fruit/groenten  (appel, vijg, peer, wortel, andijvie, witloof, ... alles wat ze maar willen eten).
En natuurlijk vers water en mineraalsteen.

4. Kweken :

Ook hier is het van het grootste belang om een goed harmoniërend koppel samen te stellen. Om zeker te zijn van het geslacht is het zeker nodig om de vogels te laten seksen (via DNA of endoscopisch).
Bij het samenstellen van koppels heb ik nooit weinig problemen ondervonden, meestal aanvaarden ze elkaar vrij makkelijk. Eenmaal ze in broedstemming komen begint de man te dansen en dreigend over de zitstokken te lopen, op dat moment bleef ik meestal uit de volière want ze durven wel eens uithalen op dat ogenblik.
Op dat moment verdwijnt de pop vrij regelmatig in het blok, een nest bestaat normaal uit 2 tot 4 eieren. Broedtijd is ongeveer 29 dagen.
Rond deze periode worden de vogels nog agressiever. Ringen doe je dan na ongeveer 14 tot 18 dagen (afhankelijk van vogel tot vogel met een 11 mm ring).
Uitvliegen doen de jongen na ongeveer 2 maanden, waarna ze ook nog enkele weken door de ouders verder gevoerd worden.

Hou er wel rekening mee dat de vogels vrij luidruchtig kunnen zijn, zeker als ze in broedstemming komen en je verschillende koppels hebt die tegen elkaar beginnen roepen. Vooral bij het opkomen van de zon 's morgens vroeg en bij valavond kunnen ze een hels lawaai maken.
Dat is ook de reden waarom ik uiteindelijk gestopt ben met amazones. Hou hier zeker rekening mee, zeker als de vogels dicht bij je woning of bij de woning van de buren staat. Zelfs dubbel glas houdt in vele gevallen het lawaai niet tegen.


5. Varia :

De meeste amazones houden erg veel van baden, de meeste van mijn vogels vonden het fantastisch om besproeid te worden met de plantenspuit waarbij ze dikwijls met de vleugels open gingen zitten om zoveel mogelijk druppels op te vangen.
 
Amazonica amazonica (Venezuela amazone) - www.hobbykweker.be

Ondertussen zijn er ook reeds mutaties van deze amazone:

     


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.