Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Anatomie
Huisvesting
Verzorging
Voeding
Kweken
Opkweek jongen
Wetgeving
Griekse Landschildpad
Moorse landschildpad
Gladrandklepschildpad
Carolina doosschildpad
Luipaardschildpad
Sporenschildpad
Voeding

Overwegend plantaardig (99%), best zoveel mogelijk wilde planten zoals paardebloem, melkdistel, weegbree, klaver, ... aangevuld met seizoensfruit (meloen, appel, peer, banaan, bessen, ...) en groenten (komkommer, tomaat, pompoen, courgette,...). Liefst niet teveel gewone sla, omwille van de beperkte voedingswaarde en kans op diarree bij veelvuldig voederen. Ook fruit is slechts "bijvoeding".
Schildpadden zijn geen graseters, alhoewel ze regelmatig gras zullen meeëten dat zich tussen de andere planten bevindt zal men dit gras dikwijls onverteerd terug vinden in de uitwerpselen.

Belangrijk is zo gevarieerd mogelijk voedsel te geven , waarbij enige creativiteit mag aan de dag gelegd worden. Als ik op reis ben in een streek waar schildpadden nog vrij in de natuur leven (Turkijke, Mallorca, Zuid Frankrijk,...) kijk ik steeds goed rond welke planten er groeien en breng ik zelfs scheuten mee.

Ik voeder dus ook vetplanten, vijgcactus, druivebladeren, vijgen,....

In de winter , voor de niet in winterslaap zijnde jongen, andijvie en witloof als hoofdvoedsel.

Eenmaal per maand een aantal geweekte kattebrokken (ik gebruik zelf Friskies) waar men een mineraalmengsel voor duiven aan toevoegt (bvb. vitamineral).

Dierlijk voedsel beperken tot eenmaal per maand, zeker jongen niet opfokken met korrels wegens verhoogd risico op nierproblemen en broos schild.

Daarnaast ook steeds sepia en eierschelpen geven om aan de kalkbehoefte te voldoen. Dit is ook zeer belangrijk voor het afslijten van de bek. Als men schildpadden observeert in de natuur ziet men dat zij ook aan kalkrotsen of botten van overleden dieren "knagen". In de eerste plaats om aan hun kalkbehoefte te voldoen, maar ook om hun bek in vorm te houden.

Indien dit niet gebeurt, wordt men geconfronteerd met het fenomeen "papegaaiebek", waarbij de bek van de bovenkaak doorgroeit en eindigt op een scherpe punt. Indien men schildpadden heeft met zo een bek is het noodzakelijk dit bij te knippen (met enige ervaring en het juiste gereedschap kan men dit perfect doen, van zodra men twijfelt kan men er beter een gespecialiseerd dierenarts bijhalen).

 Zorg er altijd voor dat onkruiden en andere weideplanten schoon en vrij van insecticiden zijn!

Om het wat makkelijker te maken hier een aantal foto's van geschikte voedselplanten :

Melkdistel - Hobbykweker - Steven Raes     Klaver - www.hobbykweker.be - Steven Raes   Klaver

 Melkdistel

Sedum - www.hobbykweker.be - Steven Raes                          Weegbree - www.hobbykweker.be - Steven Raesp

Sedum (vetplanten)                                                            Weegbree

Vijgcactus - www.hobbykweker.be - Steven Raes    Vijgcactus


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.