Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Anatomie
Huisvesting
Verzorging
Voeding
Kweken
Opkweek jongen
Wetgeving
Griekse Landschildpad
Moorse landschildpad
Gladrandklepschildpad
Carolina doosschildpad
Luipaardschildpad
Sporenschildpad
Verzorging

1. Temperatuur :

 Schildpadden zijn echte zonneliefhebbers en hebben zon en warmte nodig om te overleven.

  • Warmte : aangezien het koudbloedige dieren zijn is de zon het enige wat ze hebben om op temperatuur te komen en hun lichaamsfuncties als spijsvertering en voortplantingsorganen te activeren.
  • Zon : om de nodige vitamine D3 aan te maken die ze broodnodig hebben voor het aanmaken van kalk.
  • Temperatuur: 's nachts 10 à 15 graden en overdag tot 25 tot 35 graden met mogelijkheid tot kiezen

Schildpadden houden van zonnebaden. Ze hebben de stralingswarmte nodig om op temperatuur te komen waarna ze uitgebreid voedsel gaan zoeken. Daarna zoeken de schildpadden snel schaduw op om in de avonduren weer actief te worden. Het grootste deel van de dag is de schildpad tamelijk passief. Jonge dieren vertonen vaak een wat actievere dagindeling.

De dagelijks temperatuur dient voor T. h. boettgerig minimaal op achtentwintig graden Celsius te liggen, de nachttemperatuur mag tot vijftien graden Celsius dalen. Ook jonge dieren functioneren prima bij deze temperaturen.

2. Gewicht.

Bij een goede verzorging hoort ook het regelmatig wegen van onze schilpadden, (zeker tweemaal per seizoen, nl. na en voor de winterslaap). Op die manier kunnen we volgen of onze schildpadden voldoende eten en de nodige reserves opgebouwd hebben tijdens het zomerseizoen om gerust in winterslaap te gaan.
Dieren die niet bijkomen of waarvan het gewicht zelfs afneemt zijn 99% zeker niet volledig gezond en deze mag men niet in winterslaap laten gaan.

3. Winterslaap.

Tegen eind oktober (op voorwaarde dat de dieren over een serre beschikken waarin de temperaturen langer hoog blijven), verblijven ze continu in het nachthok. Op dat ogenblik wordt de toegang tot de serre afgesloten zodat de temperatuur laag blijft en de dieren automatisch gaan slapen.

Op dat ogenblik worden ze in kisten met stro, hooi en bladeren gestopt en in een onverwarmde stalling gezet waar de temperatuur in de winter daalt tot ongeveer 5°C, maar waar het niet vriest. Ideale temperatuur ligt tussen de 3°C en 7°C , bij lagere temperatuur is er kans op bevriezingsverschijnselen (zeker bij langdurige koude) en bij hogere temperaturen draait het schildpadmetabolisme op "hogere" toeren, waardoor ze meer reserves opbruiken.

Op die manier worden ze gehouden tot eind maart, en wanneer de temperatuur boven de 10°C komt worden ze geleidelijk aan wakker. Op dat moment gaan ze bij mij terug het nachthok in met toegang tot de serre, zodat ze éénmaal wakker heel snel op temperatuur kunnen komen en terug starten met eten.

Sommigen beweren dat de temperatuur slechts geleidelijk aan mag oplopen, bij mij gaat dit heel snel in de serre. Als het buiten slechts 15°C is, kan het in de serre reeds oplopen tot 25°C zodat de dieren heel snel terug actief worden. Alles is echter zo gebouwd dat ze steeds hun eigen temperatuur kunnen kiezen, en zich kunnen terugtrekken op koelere plaatsen indien gewenst.

Het is aan te raden de schildpadden na hun winterslaap een lauw badje te geven, dit laat hen toe extra water op te nemen, waarna ze vrij snel zullen urineren en alle in het lichaam opgestapelde afvalstoffen zullen uitscheiden. Men ziet dit heel goed aan de dikke witte klonters die afgescheiden worden.
 


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.