Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Anatomie
Huisvesting
Verzorging
Voeding
Kweken
Opkweek jongen
Wetgeving
Griekse Landschildpad
Moorse landschildpad
Gladrandklepschildpad
Carolina doosschildpad
Luipaardschildpad
Sporenschildpad
Huisvesting

In ons winters klimaat is het nodig om te zorgen voor de nodige beschutting tegen weer en wind.

1. Wat hebben we nodig voor onze volwassen/halfwassen dieren ?

Een "serre" die ons toelaat een meer Middellands zeeklikmaat te creëren door de temperatuur in voorjaar en najaar hoger te houden dan de buitentemperatuur. Op die manier kunnen de schildpadden van eind maart tot eind oktober in hun buitenverblijf vertoeven.

Een nachthok waar ze 's nachts maar ook op te koude of te warme dagen zich in alle beschutting kunnen terugtrekken. Een degelijk hok in hout, gevuld met stro en/of hooi dat wind en waterdicht is kan hier perfect voor dienen.
Een doorgang naar buiten via de serre zorgt voor een aangename temperatuur.

Nachthok - Hobbykweker - Steven Raes    Nachthok met doorgang naar serre

Een buitengedeelte waar ze volop van de zonnestralen kunnen genieten met een degelijke omheining, die moet voldoen aan volgende voorwaarden : ondoorzichtig, minimum 60 cm hoog, zeer sterk en gedeeltelijk in de grond ingewerkt. Ik persoonlijk werk met spoorwegbielzen, die zorgen voor een perfecte , oersterke omheining.

Binnen de omheining laat ik de begroeing zoveel mogelijk verwilderen (alles wordt wel regelmatig bijgeknipt), met de bedoeling zoveel mogelijk wilde planten te krijgen die het dieet van de schilpadden kunnen verrijken.

 Huisvesting serre - Hobbykweker - Steven Raes

 
Serre met beplanting

Indien men verschillende mannetjes bij elkaar houdt is het belangrijk ervoor te zorgen dat het verblijf ook voldoende schuilmogelijkheden heeft, en opgedeeld is in deelperkjes zodat de mannetjes elkaar niet steeds hoeven te zien. In de paartijd kunnen ze vrij agressief zijn ten opzichte van elkaar , wat vooral resulteert in het rammen tegen elkaar en duwen tot één van beide opgeeft of omver gegooid wordt.

Dit is niet te vergelijken met het bijten in de voorpoten van de vrouwtjes , wat ze doen om het vrouwtje tot stilstand te brengen , zodat hij haar kan bestijgen om te paren.

2. Wat hebben we nodig voor onze jonge dieren ?

Een degelijk terrarium voorzien van de nodige verwarming en verlichting . (zie ook "Opkweek jongen). Als ondergrond gebruik ik gedeeltelijk "reptile bark" en "reptile earth", beide uit de dierenwinkel. Momenteel experimenteer ik met hennepvezels als ondergrond omdat deze minder stof genereren.
In het terrarium worden ook verschillende platte stenen gelegd, zodanig dat enige niveauverschil gecreëerd wordt en de schildpadden wat extra beweging kunnen opdoen. Maar vooral om een gedeeltijk harde ondergrond te voorzien , zodat de nagels van onze schildpadden op een natuurliijke manier kunnen afslijten.
Wat namaakplanten kunnen het terrarium verfraaien, maar houdt er rekening mee dat onze schildpadjes kleine "tanks" zijn die het terrarium snel omwoelen en omvergooien wat rechtopstaat.

Tot slot : schilpadden zijn geen huiskamerdieren en laat men best niet in huis rondlopen, dit om verschillende redenen. Ze kunnen bijten in electriciteitskabel en op die manier geëlectrocuteerd worden, vertrapt worden of tussen slaande deuren terechtkomen met alle mogelijke verwondingen tot gevolg. Maar een groter (sluipend) probleem is de continue tocht die zich juist boven de grond bevindt en waarbij onze schildpad veel kans loopt een longonsteking te krijgen (waarbij het risico op overlijden zeer hoog is).

 

Nakweek in terrarium


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.