Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Verzorging
Leeuwieken
Amerikaanse smient
Baikaltaling
Bergeend
Carolina eend
Chileense Smient
Cuba Boomeend
Europese brilduiker
Europese slobeend
Eyton Boomeend
Gele fluiteend
Gevlekte boomeend
Hottentottaling
Kaneeltaling
Krooneend
Mandarijneend
Manengans
Marmertaling
Radjah eenden
Roodschoudertaling
Versicolortaling
Witwangboomeend
Manengans

Latijnse naam : Chenonetta jubata

Manengans - Hobbykweker - Steven Raes

Dit is een Australische eend, die wel gans genoemd wordt omdat ze nogal rechtop lopen, maar echte eenden zijn.
Man en vrouw heel verschillend, mannetje heeft een zeer donkere kop met kleine "manen", en volledig grijze flanken. Het vrouwtje is bruinachtiger aan de kop en in de borsttekening. Ze zien er gans het jaar hetzelfde uit.

Heel rustige en aangename eenden die zelfs vrij tam kunnen worden door hun nieuwsgierige aard.

Ik heb wel al ondervonden dat ze heel wat ruimte nodig hebben en zeker een grasplein, want het zijn echter grazers (net als de smienten).

Broeden meestal vanaf twee jaar, ik heb echter al manengansjes gehad die op éénjarige leeftijd enkele eitjes uitgebroed hebben. Ze gebruiken dezelfde broedhuisjes als de mandarijneendjes met een lichte voorkeur voor degene die het hoogst zijn aangebracht.
Meestal een nestje tussen de 6 en de 12 eitjes die heel goed bebroed worden, en na het uitkomen zorgen zowel man als vrouw voor de jongen. Ze kunnen heel dreigend overkomen en maken schijnaanvallen op hun verzorger, ze zijn echter niet zo vasthoudend als de chilismienten die serieus durven bijten (is echter niet echt pijnlijk).

Manengans met jongen - Hobbykweker - Steven Raes

Moeder met jongen.

Als er jongen zijn is het niet voldoende die alleen met korrels op te voeden, ze hebben steeds heel wat groenvoer nodig. Een ren in het gras is dan ook ideaal, anders steeds zorgen voor sla, andijvie of gras.
Eenmaal ze op leeftijd zijn en goed broeden, volgt er meestal een tweede nest. Ik heb dit zelfs al gehad eind oktober , zodat men goed in het oog moet houden als de jongen uitkomen en deze binnen zetten, temperaturen zijn dan immers te laag. Indien de temperaturen niet te laag zijn, kan me de jongen perfect bij de ouders laten, ze zorgen heel goed voor hun kroost waarbij vader er niet voor terugschrikt om in de aanval te gaan tegen eksters en kraaien als deze te dicht komen.

Leewieken na 2 à 3 dagen.
Ringen meestal pas naar een drietal weken met een 12 mm ring.


 


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.