Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Verzorging
Kweken
Ziektes
Agapornis Canus
Agapornis Fischeri
Agapornis Lilianae
Agapornis Nigrigenis
Agapornis Personatus
Agapornis Pullarius
Agapornis Roseicollis
Agapornis Taranta
Tentoonstelling/exhibition
Agapornis Canus

1. Beschrijving :

Met zijn 13 cm is de cana een van de kleinere agaporniden. Het model van de cana wijkt aanmerkelijk af van de andere agaporniden-soorten, zodat ze veel kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. De cana is veel minder gedrongen en ook de kop is betrekkelijk klein en puntig. Ook de snavel en de snavelzetting wijken af; de snavel is smaller en veel kleiner dan van de andere agapornidensoorten, bovendien steekt hij enigszins uit zodat de snavelpunt de befbevedering niet raakt.

  

Cana man                                                                      Cana pop

In mijn ervaring is de cana ook een "vrij luidruchtig" vogeltje (in vergelijking met bvb. A. Taranta). Alhoewel zijn geluid eerder melodisch is en niet te vergelijken met het scherpe geluid van de roseicollis. Sommige poppen durven echter serieus "krijsen" als er iemand in de buurt komt.

Voor de tentoonstellers onder ons vind je via deze link de standaardeisen.

2. Verzorging :

Goede agapornidenmengeling (maar met kleinere zaden), ik maak zelf een mengeling van agapornidenmengeling, kanariemengeling, grasparkiet en wildzaad. Ook trosgierst, aangevuld met fruit (wat ze ook maar willen), dagelijks vers water en regelmatig verse wilgentakken en laurierbladen.

3. Kweek :


De Grijskopagapornis is een bijzonder schuw en nerveus dier. Hij schrikt snel en trekt zich dan terug in een hoekje of in een nestkastje.
Deze eigenschappen bemoeilijken de voortplanting in gevangenschap en is daarom minder geschikt voor de beginnende kweker. In de voliere kan men de cana wat meer privacy geven door er struikgewas of andere planten omheen te zetten, zodat ze minder snel worden opgeschrikt. Eigen nakweek vogels zijn echter al rustiger, maar leggen de schuwheid toch niet volledig af.
De Grijskopagapornis is in het wild geen koloniebroeder. Het verdient daarom aanbeveling de paartjes apart te huisvesten. In een buitenverblijf kunnen ze niet zonder een verwarmd onderkomen.
Hun nestkastje hoeft niet groter te zijn dan die van de grasparkiet, hoewel het best ruimer mag zijn. Hun nesten zijn vrij eenvoudige bouwsels.
De pop steekt allerlei nestmateriaal tussen haar lichaamsbevedering en neemt dat zo mee. Ze bedekt uitsluitend de bodem van de broedkast en dit met een dikke laag lauriersnippers. Wil je met cana's kweken, zorg dan zeker voor een dagelijks takje met laurierblaadjes (paplaurier).
 
De jonge cana's lijken veel op de ouders. Het grijs op de kop is spoedig zichtbaar van zodra ze in de veren komen.
Ze zijn kweekrijp op de leeftijd van ongeveer 1 jaar, ik probeer meestal iets langer te wachten om de poppen in de kweek te zetten omwille van het legnood gevaar.

Broedduur : 21 tot 24 dagen


cana young - www.hobbykweker.be                           cana young - www.hobbykweker.be


4 . Ervaring in gevangenschap :

Jonge en ongekoppelde vogels worden in een kleine volière gehouden, zodat ook spontaan koppels kunnen gevormd worden (dit geeft het meest kans op nakweek). Ook na het kweekseizoen worden de koppels een tijdje uit elkaar gehouden om even tot rust te komen in de volière.

Kweken gebeurt in kweekkooien, waarbij er continu verse wilgentakken en laurierbladen worden gegeven om de cana's in broedstemming te krijgen en aan te zetten tot nestbouw. In praktijk maakt de pop vrij snel gebruik van de nestkast om te slapen, de man bevindt zich meestal op wacht voor de nestkast.

Poppen kunnen vrij agressief uit de hoek komen als men de nestkast opent voor controle, ze blazen en tsjirpen en durven zelfs schijnaanvalletjes uitvoeren.
Let goed op bij de kweek, uit mijn ervaring zijn cana's vrij gevoelig aan legnood, zeker bij jonge poppen of bij vrij koude temperaturen.
Kweken met cana's is niet zo eenvoudig, zeker in het begin zijn er heel wat onbevruchte eieren, jongen die niet uikomen enz...
Probeer daarom niet met de cana's te kweken in de koude periode van het jaar, tenzij je over een goed verwarmd kweekhok beschikt.

Ringmaat : 3.5 m, ringen na ongeveer 7 à 8 dagen.


 


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.