Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Verzorging
Kweken
Ziektes
Agapornis Canus
Agapornis Fischeri
Agapornis Lilianae
Agapornis Nigrigenis
Agapornis Personatus
Agapornis Pullarius
Agapornis Roseicollis
Agapornis Taranta
Tentoonstelling/exhibition
Agapornis Nigrigenis

1. Beschrijving : 

A. Nigrigenis - www.hobbykweker.be

Jonge dieren (nog niet volledig op kleur)

De zwartwangagapornis leeft vooral in de beboste gebieden in de regio van Zambia, Namibië, Zimbabwe en Botswana. Daar houden ze zich vooral op in groepen van een twintigal vogels en broeden er in boomholtes of oude weversnesten.

De basiskleur van de nigrigenis is groen, het voorhoofd en de schedel is roodbruin, de wangen zwartbruin, achterhoofd en nek gaan over in olijfgroen. Rug en vleugeldek zijn donkergroen.

Fokzuivere vogels mogen geen blauw in de staart hebben en ook geen gele pluimen in de oranje keelvlek. De snavel is rood en de witte onbevederde ring omsluit het hoog.

Hier vind je de standaardeisen voor de tentoonstellers.


2. Voeding :

Standaard agapornidenmengeling met zonder zonnepitten, waar ik zelf in het kweekseizoen wat zonnepitten aan toevoeg. Daarnaast krijgen ze eveneens trosgierst en fruit.

3. Huisvesting :

Ik houd mijn nigrigenissen voorlopig in een kleine volière met een drietal koppels samen (allemaal onverwant en zuivere wildkleuren). Nigrigenissen zijn in de natuur koloniebroeders en willen het in kweekkooien wel eens niet zo goed doen. Daarnaast heb ik er ook een aantal in kweekbakken.
In kweekbakken kweek ik blauw x violet.

4. Kweek :

Het samenstellen van een kweekpaar is niet zo eenvouding omdat de geslachten niet makkelijk te onderscheiden zijn. Nigrigenissen zijn geslachtsrijp na ongeveer één jaar.

Van zodra een koppel gevormd is, zal de man de pop gaan voeren en zachtjes beginnen baltsen waarbij hij de pluimpjes op zijn achterhoofd rechtop zet.

Over het algemeen zijn ze niet echt kieskeuring wat nestbakken betreft, ik gebruik de traditionele agaporniden bakken. Om de kweek te starten dienen we wel voldoende wilgetakken of fruittakken te bezorgen, want ze maken een uitgebreid nest.

Legsels variëren tussen de 4 - 7 eieren, die gelegd worden om de andere dag en uitkomen na ongeveer 24 dagen broeden. De pop start meestal na het derde ei te broeden waardoor er wel wat leeftijdsverschil is tussen de verschillende jongen.

Na ongeveer een maand zitten ze volledig in de pluimen en nog een weekje later komen ze naar buiten waar ze nog ongeveer twee weken door de ouders gevoerd worden.

 
Ringen: 4.2 mm, na ongeveer 10 dagen.


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.