Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Verzorging
Kweken
Ziektes
Agapornis Canus
Agapornis Fischeri
Agapornis Lilianae
Agapornis Nigrigenis
Agapornis Personatus
Agapornis Pullarius
Agapornis Roseicollis
Agapornis Taranta
Tentoonstelling/exhibition
Verzorging

1. Huisvesting :

Willen we gaan kweken met onze agaporniden, dan dienen we in de eerste plaats te zorgen voor een degelijke huisvesting.

Zelf kweek ik in kweekkooien van 80 x 40 x 30 cm, deze zijn gemaakt uit afwasbare meulbelplaten met een degelijke grondlade en dit alles afgewerkt met aluminium randjes om knaagproblemen zoveel mogelijk te vermijden. Deze kooien worden speciaal vervaardigd door een collega kweker.

In elke kooi is linksbovenaan een kweekblok aangebracht, dat makkelijk uit de kooi schuifbaar is om de nodige nestcontroles toe te laten. Deze hebben bovenaan geen deksel, zodat er een klein spleetje is tussen de bovenkant van de kweekkooi en het kweekblok zelf, dit om te vermijden dat er zich teveel condensatie ophoopt aan de binnenkant van het blok tijdens de kweekperiode.
De afmetingen van het kweekblok zijn ongeveer 30 cm x 14 cm x 14 cm, met een tussenschot op ongeveer 17 cm binnenin, zodat er een "voorkamer" ontstaat en een eigenlijke nestkamer.

Nestbak - www.hobbykweker.be  Nestbak

2. Voeding :

Als basismengeling geef ik een agapornidenmengeling die bestaat uit een gevariëerd aanbod, aangevuld met wat zonnepitten (zeker belangrijk voor de taranta's omdat zij graag iets grotere zaden tot zich nemen). Wel niet overdrijven hiermee, zodat de vogels niet vervetten ( een risico dat men wel loopt als de vogels zich in de kweekkooien bevinden tijdens de broedtijd. Als ze met jongen liggen, is er geen probleem want dan zijn ze actief genoeg en hebben ze alles broodnodig om hun kroost groot te brengen.

In de zomer (=rustperiode) geef ik een mengeling zonder zonnepitten, in de kweekperiode geef altijd een mengeling met zonnepitten.

Pellets voor parkieten voeg ik niet toe. Ik heb daar al mee geëxperimenteerd, maar ze zijn er volgens mij niet echt gek op. Als je veel vers fruit en groenten geeft  in combinatie met hun zaadmengeling hebben ze alles wat ze nodig hebben.

Naast zaadmengeling is ook een variatie aan fruit en groenten nodig (wat ze maar willen). Ik geef vooral veel seizoensfruit, en als basis appel en wortel. Trosgierst is een zeer goede aanvulling op hun dieet en houdt hun goed bezig door het feit dat ze de zaden dienen uit de tros te halen.

Trosgierst -  www.hobbykweker.be  Trosgierst

Dit vul ik doorgaans aan met een portie eivoer (wat ze zeker dienen te leren eten...), en wat van groot belang wordt als ze met jongen liggen. Om ze dit vlotter te laten eten, leg ik dit altijd op hun zaadmengeling.

 

  Eivoer

Naast het basisvoedsel zijn ook nog een aantal addictieven van belang :

* Grit en gemalen schelpen
* Sepia
* eventueel mineraalsteen

en natuurlijk proper, vers water.


 Sepia - www.hobbykweker.be   sepiaHomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.