Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Tovi Parkiet
Witvleugelparkiet
Timneh Grijze Roodstaart

Latijnse benaming : Psittacus erithacus timneh (deze zijn momenteel niet meer in mijn collectie)

1. Beschrijving :

De Timneh behoort tot het geslacht psittacus samen met  zijn iets grotere en feller gekleurde soortgenoot, de grijze roodstaart. 


Timneh - www.hobbykweker.be  Hier zie je duidelijk het verschil tussen beide.Hij komt vooral voor in een beperkt gebied in Afrika, nl. Guinea, Liberia, Ivoorkust en Sierra Leone.

 Hij is ongeveer 30 cm, waarbij hij iets kleiner uitvalt dan de nominaatvorm. Als belangrijkste verschil zien we nog de iets donkerder kleur, de staartveren zijn donkerbruin met een roodachtige tint ipv felrood. De kleur van de bovensnavel is hoornkleurig waar hij bij de nominaatvorm helemaal zwart is.

Er is geen geslachtsonderscheid. Mannen kunnen wel wat forser lijken en als men over een koppel beschikt, is ook het gedrag tussen beide vrij verschillend. De man komt meestal veel agressiever uit de hoek, zeker als ze in broedstemming komen. Wil men zekerheid, dan dient men ze ofwel endoscopisch te laten seksen of wel via DNA.

Ringmaat : 10 - 11 mm

2. Voeding :

Mijn vogels krijgen dagelijks een goede zaadmengeling, liefst zo gevarieerd mogelijk. Af en toe voeg ik er nog extra noten, zoals palmnoten of okkernoten zelf aan toe.
Daarnaast krijgen ze dagelijks een mengeling van eivoer, geweekte cous-cous en fruit/groenten  (appel, vijg, peer, wortel, andijvie, witloof, ... alles wat ze maar willen eten).
En natuurlijk vers water en mineraalsteen.


3. Huisvesting :

Velen verkiezen een volière met een degelijk nachthok voor de timneh's. Qua afmetingen kan je hier zelf in kiezen en dit zo ruim, hoog, breed maken als je zelf wil. Veel zal natuurlijk afhangen van de beschikbare ruimte die je hebt.
Mijn timneh's zijn niet echte grote vliegers en ik heb ze ondergebracht in een grote kooi van 1.20 m x 1 m x 65 diep met daaraan bevestigd een broedblok van 60 hoog met een grondoppervlak van 30 x 30 cm volledig in hout.


Kweekkooi Timneh - www.hobbykweker.be

4. Kweken in gevangenschap

Wil je kweken dien je natuurlijk eerst te beschikken over een kweekkoppel, wat wil zeggen een man en een pop van kweekbare leeftijd die goed overeenkomen.

Algemeen wordt gesteld dat de vogles 4 tot 5 jaar moeten zijn om te kweken, ik heb hier geen ervaring mee omdat ik mijn vogels heb aangeschaft op latere leeftijd.

Als kweekblok geef ik een volledig houten blok van 60 hoog en 30 breed, met onderin een laag hennepvezels en enkele houten stammetjes die ze kunnen kapot knagen (anders gaan ze nogal snel aan het blok zelf beginnen).

Broedblok timneh - www.hobbykweker.be Volledig houten broedblok, je ziet goed waar ze het invlieggat groter maken.

Je merkt goed dat de vogels in broedstemming komen als de pop veel in het nestblok verdwijnt en de man veel  agressiever wordt.
Als mijn vogels interesse krijgen in het broedblok dan begint de pop steeds de man een beetje te plukken op zijn schedel.

Aantal eieren : 2 - 4 stuks, deze worden gelegd met een tussenperiode van 2 tot 3 dagen.
Broedtijd : 29 - 30 dagen

Timneh met jong - www. hobbykweker.be

Jongen : bedekt met witachtig dons, ogen gaan open na ongeveer 12 dagen. Ringen dient te gebeuren rond het tijdstip dat de eerste pluimen verschijnen wat gebeurt rond dag 20.
Zorg er wel voor dat je langzaam aan het voedingsaanbod begint op te drijven, als je met jongen liggen dan wordt er niet voor 2 maar voor 3 of 4 gegeten. Hoe gevariëerder de voeding, hoe gezonder de jongen.

Na ongeveer 10 weken zitten ze volledig in de veren, maar het duurt toch meestal 3.5 maand eer de jongen uitvliegen. Nadien worden ze nog ongeveer een maand door de ouders gevoerd.


Timneh dreighouding - www.hobbykweker.be  Timneh's in dreighouding wanneer ze broeds worden.


Kleurafwijking Timneh - www.hobbykweker.be  Timneh met kleurafwijking
 


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.