Home

Agaporniden/Lovebirds

Parakeets/Parrots/Forpus

Siereenden/Ducks

Landschildpadden/Tortoises

TT - Exhibtion

Te koop/for sale
De Hobbykweker
Steven Raes
Amazona amazonica
Aymara parkiet
Bonte Boer
Brotogeris tirica
Catharina parkiet/Bolborhynchus
Citroenparkiet
Forpus Xanthops
Grasparkiet
Grijsrug forpus
Groenstuit forpus
Kanarievleugelparkiet
Kobaltvleugelparkiet
Meyer papegaai
Oogring forpus
Pruimkopparkiet
Timneh Grijze Roodstaart
Tovi Parkiet
Witvleugelparkiet
Oogring forpus
Latijnse naam: forpus conspilliatus


1. Herkomst: 

F. conspicillatus metae, die men vindt in west Columbia, ten westen van de Aders bij de rivier Cauca en Narino. Bij deze ondersoort zijn de mannetjes glanzend groen op de kop, keel en borst zijn groengeel. De oogring is blauw en vormt een dunne onderbroken lijn. De poppen zijn nog bleker groen dan deze van de nominaatvorm.

F. conspicillatus caucae, vindt men in centraal Columbia, in het westen begrensd door de oostelijke uitlopers van de Andes bij Bogota over Cundinamarca, oostwaarts langs de Meta rivier tot West-Venuzuela. Deze ondersoort verschilt vooral door zijn forse, brede bek.
Ook het blauw bij de mannetjes is blauwer en minder uitgesproken violet, dan bij de nominaatvorm

Oogring forpus - forpus conspilliatus - www.hobbykweker.be


2. Beschrijving:
 

De oogringdwergpapegaai is iets groter dan de groenstuit , maar kleiner dan de grijsrug forpus. Hij meet ongeveer 10 cm.
 
Bek en poten zijn hoornkleurig. Zoals de naam het zegt hebben de mannetjes een blauwe en de poppen een emeraldgroene ring rond de ogen.

De mannetjes van de nominaatvorm zijn heel diep donkergroen behalve op de romp, de stuit, de vleugels en de oogring, die blauw tot violetblauw zijn.
De poppen zijn iets lichter groen. Ook het masker en de ondervleugels zijn helderder. De oogring is emeraldgroen.


oogring fropus - conspilliatus www.hobbykweker.be

3. Verzorging:

Vogels worden gehouden in kweekkooien van 80 x 40 cm en krijgen een traditioneel agapornidenblok met een tussenscheiding in het midden.

Als voedsel krijgen ze een zaadmengeling speciaal voor forpussen, aangevuld met wildzaad , eivoer en groenvoer (witlof, fruit, etc...wat ze maar willen eten).

4. Kweken:

Oogring forpussen zijn niet de moeilijkste vogels om te kweken en doordat ze minder agressief zijn dan de grijsruggen is het ook makkelijker om jongen groot te krijgen. Het zijn over het algemeen vrij rustige vogels die goed voor hun jongen zorgen.
Gemiddeld 5 tot 6 eieren. Ze brengen zelf geen nestmateriaal aan, ik leg altijd een dikke laag hennepvezels inde broedblok.

Forpus conspilliatus - oogring - www.hobbykweker.be       Forpus conspilliatus - jongen www.hobbykweker.be

Broedduur : 21 dagen

Ringmaat:  3.9 mm


HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionTe koop/for sale
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.