De Hobbykweker
Steven Raes
Leeuwieken


Kortwieken of leewieken ?

Als je de eendjes wil houden in een niet overdekt perk, dien je ze te kortwieken of te leewieken. Anders kiezen ze vroeg of laat zeker het luchtruim. Sommige zullen in de buurt blijven, andere trekken vrij snel weg. Ik heb eens het experiment gedaan met een mandarijneendje, eenmaal het goed kon vliegen is het vertrokken en ik heb het nooit weergezien, met een manengansje was het anders verlopen, deze heeft maanden bij de andere eenden vertoeft, vloog af en toe eens rond, maar bleef ter plaatse tot het nieuwe kweekseizoen aanbrak. Dan pas is hij vertrokken.

Kortwieken :

Hiermee wordt bedoeld dat men de grote pennen aan één kant van de vleugels gaat afknippen, zodat de vogel geen mogelijkheid meer heeft tot opstijgen. Dit is pijnloos (zoals haar knippen), maar men loopt het risico dat men niet tijdig de pennen kort knipt en de vogels toch al beginnen vliegen (op dat ogenblik kan men ze nog zeer moeilijk vangen), en men moet het elk jaar na de rui opnieuw doen, want de afgeknipte pennen worden vervangen door nieuwe volwaardige pennen.

Leewieken :

Hierbij gaat men het laatste lid van één van de vleugeltjes amputeren. Dit dient te gebeuren bij zeer jonge vogels (2 tot max 5 dagen).
Door middel van een gloeidraad wordt het laatste lid tot voor de duim weggenomen . Zeer belangrijk om de duim niet mee te nemen, want anders zijn de vogels niet meer geschikt voor tentoonstellingen, maar meer nog , op dat ogenblik creëert men een zwakke plek in de vleugel die gemakkelijk kan gaan bloeden als de vogel zich later op volwassen leeftijd ergens tegenaan schuurt.

Voor het leewieken zijn in de gespecialiseerde dierenwinkel goede apparaatjes beschikbaar waarmee u dit met enige handigheid perfect zelf kunt (er komt geen druppel bloed aan te pas). Men moet echter wel goed weten waar men mee bezig is en eerst bij een ervaren liefhebber "het vak" leren. Indien u dit niet ziet zitten, kan u eventueel afspreken met een bevriend kweker (die het wel kan) om dit voor u te doen, of u wenden tot een gespecialiseerd dierenarts.

Leewiekapparaat :

Leewiekapparaat - www.hobbykweker.be - Steven Raes vooraanzicht Leewiekapparaat - www.hobbykweker.be - Steven Raes zijaanzicht

Leewieken stap voor stap :

A. Eendje juist vasthouden, kop en pootjes tussen de vingers zodat ze niet kunnen losspartelen of zich bezeren aan de hete draad.

Leewieken - Hobbykweker - Steven Raes

 

B. Plaats bepalen waar het vleugeltje dient ingekort ( net naast het duimpje)

Leewieken - Hobbykweker - Steven Raes

C. Laatste vleugellid effectief verwijderen.

Leewieken - Hobbykweker - Steven Raes

D. Resultaat

Leewieken - Hobbykweker - Steven RaesHome
Agaporniden/Lovebirds
Parakeets/Parrots/Forpus
Siereenden/Ducks
Landschildpadden/Tortoises
TT - Exhibtion
Te koop/for sale