Steven Raes
HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionFoto's/Pictures
Verzorging
Kweken
Ziektes
Agapornis Canus
Agapornis Fischeri
Agapornis Lilianae
Agapornis Nigrigenis
Agapornis Personatus
Agapornis Roseicollis
Agapornis Taranta
Tentoonstelling/exhibition
Agapornis Pullarius
1. Beschrijving : (deze behoren spijtig genoeg niet tot mijn verzameling)

De pullarius is ongeveer 15 cm groot en de geslachten zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden.



www.hobbykweker.be

Man :  voorhoofd, schedeldek, de wangen en de bef oranjerood. Algemene lichaamskleur is groen; borst, buik, flanken en anaalstreek zijn meer geelachtig groen, de mantel groen. Het vleugeldek is groen en geeft een ietwat gehamerde indruk. De vleugelranden zijn bij de mannetjes vanaf de vleugelbocht een mengeling van donker ultramarijnblauwe en enkele hemelsblauwe veertjes. De ondervleugeldekveren zijn zwart. de grote vleugelpennen zijn donkergrijs tot zwart. De stuit is hemelsblauw. Bovenstaartdekveren groen; onderstaartdekveren meer geelachtig groen. De grote staartveren, die bijna geheel door de boven- en onderstaartdekveren worden bedekt, tonen vanaf de basis een rood-geel-en-zwarte dwarstekening; de uiteinden van de staart zijn groen. De snavel is tomaatrood. De oogring wordt gevormd door een smalle band van kleine witte en blauwe veertjes. De ogen zijn donkerbruin. De poten zijn grijs; nagels donkergrijs.

Pop : voorhoofd, schedeldek, wangen en bef bleek oranjerood. Verder ontbreekt het blauw en het donker ultramarijnblauw in de vleugelranden. Deze vleugelranden zijn groen- geel gekleurd. De ondervleugeldekveren zijn groen

2. Afkomst:

Deze prachtige Agapornis leeft in het evenaarsgebied van centraal en west centraal Afrika. Ze leven daar in groepen van 20 tot 30 vogels op de schaars beboste savannen. Ze voeden zich hoofdzakelijk met de daar veelvuldig aanwezige graszaden. Op deze uitgestrekte vlakten vindt men ook hun broedplaatsen, want de pullarius broedt niet, zoals de andere Agaporniden in boomholten maar wel in termietenheuvels.

3. Kweken:

Deze agaporniden kweken niet in boomholtes, maar in termietenheuvels. Deze  worden door de mieren gemaakt met een mengeling van speeksel, hout en zand, deze "kartonachtige constructies" kunnen soms tot 6 meter hoog zijn. De pop graaft (knaagt) daar een gang in die uitmondt in een nestkamer. Daarin wordt om de andere dag een ei gelegd.
In de kweek in gevangenschap worden de kweekbakken meestal gevuld met kurk waar de pop dan ook een gang kan in uitgraven zodat het kweken in de natuur kan nagebootst worden.
 
Na ongeveer 23 dagen kippen de jongen. Deze zijn in tegenstelling tot andere Agaporniden naakt. Het eerste nestdons komt slechts na enkele dagen te voorschijn. Hoeveel ronden er na elkaar gebroed wordt is niet geweten, maar waarschijnlijk zal dat te maken hebben met de leefomstandigheden. In de wildbaan zien we dat de vogels tot broeden overgaan wanneer dat de kweek omstandigheden het gunstigst zijn: voldoende voedsel aanwezig, bruikbare nestgelegenheden, ideale temperaturen, voldoende daglicht enz. Daarom zullen er zelden meer dan twee ronden na elkaar gebroed worden.

De pullarius is de meest gevoelige van de agaporniden en zeer zeldzaam in gevangenschap, er zijn slechts een beperkt aantal kwekers in de Benelux.
Je vindt ze oa. bij Dominique Veeckmans en Alfred Echten (NL).

HomeAgaporniden/LovebirdsParakeets/Parrots/ForpusSiereenden/DucksLandschildpadden/TortoisesTT - ExhibtionFoto's/Pictures
Dieren vereisen constante aandacht en verzorging, weet waar je aan begint.